Καλαμπάκα, το “ισχυρό φρούριο”

Καλαμπάκα, το “ισχυρό φρούριο”

kalambaka-meteoraΗ Καλαμπάκα είναι μία αρχαία πόλη, γνωστή αρχικά με την ονομασία «Αιγίνιο» και αργότερα στους Βυζαντινούς χρόνους με την ονομασία «Σταγοί». Η λέξη Καλαμπάκα είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «ισχυρό φρούριο».

Χτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, είναι εμπορικό και τουριστικό κέντρο και αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο, ενώ διαθέτει ωραία ξενοδοχεία, σύγχρονα camping, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα.

Η πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, στο σημείο εκείνο που εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα. Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων. Στα Βορειοανατολικά της Καλαμπάκας, πάνω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σώζονται τα ερείπια του τείχους της αρχαίας πόλης Αιγίνιο.

Σε όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας η περιοχή της Καλαμπάκας ακολούθησε την ιστορική πορεία του Νομού. Το 527 μ. Χ. δέχθηκε τις επιδρομές των Σλάβων ενώ το 904 μ. Χ. έτος, που κατέλαβαν οι Σαρακηνοί τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή δοκιμάστηκε από την αγριότητά τους και μερικά χρόνια αργότερα δέχθηκε την επίθεση των Βουλγάρων και των Νορμανδών.

kalampaka - meteoraΣήμερα η πόλη παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη, κυρίως χάρη στον τουρισμό και την επίσκεψη εκατομμυρίων εκδρομέων από ολόκληρο τον κόσμο στα Μετέωρα, ένα μοναδικό γεωλογικό και θρησκευτικό φαινόμενο. Στην πόλη της Καλαμπάκας υπάρχει ο ιστορικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένος πάνω στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και μοναδικός στον Ορθόδοξο κόσμο, καθώς διαθέτει μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του. Αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά πόλη Σοπωτός, που έχει αναπλαστεί πρόσφατα, τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής, καθώς και το χαλκουργείο της περιοχής, που είναι ένα από τα ελάχιστα παραδοσιακά χαλκουργεία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και στο οποίο μπορείτε να βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να τα θαυμάσουν και να προσκυνήσουν.

Ένα από τα εστιατόρια στην Καλαμπάκα που αξίζει να επισκεφτείτε για να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τα Μετέωρα, είναι το Εστιατόριο Θεοξένια, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *