Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο.

  • Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.megalo meteoro

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή αλλιώς Μεταμόρφωσης του Σωτήρα βρίσκεται σε ύψος 613 μέτρων και είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και επισημότερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρικές μονές, όπως δηλώνει και η ονομασία της.

 

  • Ιερά Μονή Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ iera moni varlaam

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ βρίσκεται πολύ κοντά και απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο αλλά ο επιβλητικός της βράχος που είναι επάνω η Ιερά Μονή Βαρλαάμ είναι αρκετά μικρότερος σε έκταση στο πλάτωμά του. Ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ στα μέσα του 14ου αιώνα.

  • Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων) iera moni agiou stafanou

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των μετεωρικών βράχων, ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα και είναι το μόνο μοναστήρι που το επισκέπτεται κανείς χωρίς να ανέβει σκαλιά.

 

  • Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων) iera moni agias triadas

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος βρίσκεται στην κορυφή ενός από τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων. Έχει την πιο δύσκολη πρόσβαση, αφού μπορείτε να φθάσετε εκεί μόνο μέσω ενός βράχου, ο επισκέπτης όμως ανταμείβεται πλουσιοπάροχα με τη μαγευτική θέα που αντικρίζει από ψηλά από τους εξώστες της μονής.

  • Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη iera moni roussanou

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Βαρλαάμ, στο δρόμο από το χωριό Καστράκι προς στα Μετέωρα. είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αλλά τιμάται και η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Είναι κτισμένη πάνω σε εντυπωσιακό κατακόρυφο στύλο και το κτιριακό της συγκρότημα καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του απότομου βράχου, του οποίου φαίνεται σαν απόληξη φυσική. Ο προσκηνητής, απο ‘κει ψηλά, απολαμβάνει όλη τη μεγαλοπρέπεια και μαγεία του ανεπανάληπτου μετεωρίτικου τοπίου.

  • Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά iera moni agiou nikolaou anapausa

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστράκι. Είναι το πρώτο μοναστήρι, που συναντά κανείς ανεβαίνοντας προς τα Μετέωρα. Τριγύρω του βρίσκονται τα ερειπωμένα μοναστήρια Προδρόμου, Αγίας Μονής και Παντοκράτορος, καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Δούπιανης. Λόγω της ιδιορρυθμίας του βράχου στον οποίο είναι χτισμένο, δεν μπορούσε να μεγαλώσει σε μήκος και αναπτύχθηκε σε πατώματα.

Οι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *