ΜΕΤΕΩΡΑ

ΜΕΤΕΩΡΑ

meteora kalampaka greeceΤα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του κόσμου καθώς πέρα από την ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, εκεί βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιο Όρος που διατηρεί εδώ και αιώνες την θρησκευτική και μοναστική παράδοση. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της Μετεώρων είναι φυσικά τα τεράστια σκουρόχρωμα βράχια που ξεπροβάλλουν από την πεδιάδα πάνω ακριβώς από την κωμόπολη της Καλαμπάκας και το γραφικό Καστράκι ενώ είναι περίεργο το γεγονός πως αυτός ο τόσο ιδιαίτερος τόπος των Μετεώρων δεν έχει αναφερθεί από κανένα αρχαίο ιστορικό αλλά ούτε και στην Ελληνική Μυθολογία.

Το θέαμα πάντως είτε βρίσκεσαι κάτω από τους βράχους μέσα στη πόλη της Καλαμπάκας, είτε είσαι πάνω σε αυτούς κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Οι κορυφές κάποιων εξ αυτών ξεπερνούν τα 400 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη πεδιάδα με αποτέλεσμα τα πάντα να φαίνονται μικροσκοπικά, όπως όταν βρίσκεσαι πίσω από το παράθυρο ενός αεροπλάνου. Τα Μετέωρα βρίσκονται από το 1988 στην λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο (δείτε περιγραφή από το επίσημο site της Ουνέσκο στα Αγγλικά.

Το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων

Το μοναδικό φαινόμενο των Μετεώρων είναι αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών και αναταράξεων στην επιφάνεια της Γης διάρκειας εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική εκδοχή στα Μετέωρα βρίσκονταν οι εκβολές ενός ποταμού που χυνόταν στη σημερινή περιοχή της Θεσσαλίας που καλυπτόταν από θάλασσα. Οι σημερινοί βράχοι ήταν μέρος των αποθεμάτων φερτών υλικών από το ποτάμι στις εκβολές του. Πριν από 60 εκατομμύρια για κάποιους ή 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια για κάποιους άλλους, ξεκίνησαν κάποιες μεγάλου μεγέθους γεωλογικές μεταβολές που ανύψωσαν ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ελλάδας βυθίζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας που έγινε λίμνη. Κατά τη τριτογενή περίοδο μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν επιπλέον αλλαγές στο τοπίο της Ελλάδας, δημιουργώντας το άνοιγμα των Τεμπών μέσα από το οποίο σύμφωνα πάντα με την επικρατούσα θεωρία, χύθηκαν τα νερά της Θεσσαλίας στο Αιγαίο φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια θεόρατα βράχια που με το πέρασμα του χρόνου και την τεραστία επίδραση της φύσης, όπως οι σεισμοί, το νερό, ο αέρας και οι διάφορες κλιματολογικές αλλαγές διαμόρφωσαν το θέαμα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12 αι. Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.

Οι Ιερές Μονές στα Μετέωρα

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο.

  • megalo meteoroΙερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή αλλιώς Μεταμόρφωσης του Σωτήρα βρίσκεται σε ύψος 613 μέτρων και είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και επισημότερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρικές μονές, όπως δηλώνει και η ονομασία της.

 

  • Ιερά Μονή Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμiera moni varlaam

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ βρίσκεται πολύ κοντά και απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο αλλά ο επιβλητικός της βράχος που είναι επάνω η Ιερά Μονή Βαρλαάμ είναι αρκετά μικρότερος σε έκταση στο πλάτωμά του. Ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ στα μέσα του 14ου αιώνα.

  • Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων) iera moni agiou stafanou

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των μετεωρικών βράχων, ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα και είναι το μόνο μοναστήρι που το επισκέπτεται κανείς χωρίς να ανέβει σκαλιά.

 

  • Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων) iera moni agias triadas

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος βρίσκεται στην κορυφή ενός από τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων. Έχει την πιο δύσκολη πρόσβαση, αφού μπορείτε να φθάσετε εκεί μόνο μέσω ενός βράχου, ο επισκέπτης όμως ανταμείβεται πλουσιοπάροχα με τη μαγευτική θέα που αντικρίζει από ψηλά από τους εξώστες της μονής.

  • Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη iera moni roussanou

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Βαρλαάμ, στο δρόμο από το χωριό Καστράκι προς στα Μετέωρα. είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αλλά τιμάται και η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Είναι κτισμένη πάνω σε εντυπωσιακό κατακόρυφο στύλο και το κτιριακό της συγκρότημα καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του απότομου βράχου, του οποίου φαίνεται σαν απόληξη φυσική. Ο προσκηνητής, απο ‘κει ψηλά, απολαμβάνει όλη τη μεγαλοπρέπεια και μαγεία του ανεπανάληπτου μετεωρίτικου τοπίου.

  • Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά iera moni agiou nikolaou anapausa

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστράκι. Είναι το πρώτο μοναστήρι, που συναντά κανείς ανεβαίνοντας προς τα Μετέωρα. Τριγύρω του βρίσκονται τα ερειπωμένα μοναστήρια Προδρόμου, Αγίας Μονής και Παντοκράτορος, καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Δούπιανης. Λόγω της ιδιορρυθμίας του βράχου στον οποίο είναι χτισμένο, δεν μπορούσε να μεγαλώσει σε μήκος και αναπτύχθηκε σε πατώματα.

Οι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

Τηλέφωνα Ιερών Μονών Μετεώρων

Μεγάλο Μετέωρο 2432022278 / 2432075398
Βαρλαάμ 2432022277 / 2432075386
Αγ. Τριάδα 2432022220 / 2432077123
Αγ. Στέφανος 2432022279 / 2432078322
Ρουσάνου 2432022649 / 2432022519
Αγ. Νικόλαος 2432022375 / 2432079138

Ωράρια των Ιερών Μονών Μετεώρων

Ιερές Μονές – Ημερομηνίες

Θερινό Ωράριο

1/4 – 31/10

Χειμερινό Ωράριο

1/11 – 31/3

Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος “Μεγάλο Μετέωρο”

9.00 – 17.00
Κλειστά Τρίτη

9.00 – 16.00
Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη

Ιερά Μονή Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ

9.00 – 16.00
Κλειστά Παρασκευή

9.00 – 15.00
Κλειστά Πέμπτη και Παρασκευή

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

9.00 – 17.00
Κλειστά Πέμπτη

10.00 – 16.00
Κλειστά Τετάρτη και Πέμπτη

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

9.00 – 13.30 / 15.30 – 17.30
Κλειστά Δευτέρα

9.30 – 13.00 / 15.00 – 17.00
Κλειστά Δευτέρα

Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη

9.00 – 18.00
Κλειστά Τετάρτη

9.00 – 14.00
Κλειστά Τετάρτη

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά

9.00 – 15.30
Κλειστά Παρασκευή

9.00 – 14.00
Κλειστά Παρασκευή